Punjenje električnih automobila

Objavljeno
30.12.2022
Punjenje električnih automobila

Svakim danom je sve više informacija koje dolaze do vas koje se tiču električnih vozila. Bilo da su to pitanja koja se tiču zdravog vazduha, jeftinih kilometara, iskopavanja litijuma ili slično, svima je jasno da su električna vozila budućnost i da je potrebno da se upoznamo sa ovom temom do sitnih detalja.

Postoji više tipova električnih vozila (vrste električnih vozila) ali samo dva tipa koriste punjač za električne automobile i to su: baterijska električna vozila, ili samo električna vozila (BEV – Battery Electric Vehicle) i Plug-in hibridna električna vozila (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

Punjenje električnih vozila

Punjenje električnih vozila se može realizovati na mnogo načina, neki su manje a neki više popularni. Naravno, u zavisnosti od lokacije, dostupne infrastrukture, dostupne snage na priključku punjača ali i Vaših potreba kao vozača u tom trenutku, zavisi i način na koji ćete napuniti Vaše električno vozilo. Razlikujemo 4 načina (moda) punjenja:

Mod 1

Punjenje na utičnicu

Ovo je najprostiji način punjenja i predstavlja punjenje na šuko električnoj utičnici. Maksimalna struja punjenja je 16A i ograničena je samom utičnicom koja je konstruisana za tu vrednost. Prednost ovakvog načina punjenja je svakako cena jer nemate potrebe za dodatnim punjačem ili kablom.

Mana je brzina punjenja jer ograničavate svoje punjenje na 3,7kW, ali i bezbednost takve instalacije. Klasična utičnica nije predviđena da radi sa tolikim opterećenjem toliko dug vremenski period, pa se lako može desiti da se istopi ili čak i zapali. Ovaj način ne preporučujemo jer smatramo da bezbednost mora biti na prvom mestu.

Mod 2

MOD 2 predstavlja unapređeni MOD1 punjenja.

Predstavlja unapređeni MOD1 punjenja. Za razliku od moda 1 opremljen je bezbednosnim sistemom (kontrolnom kutijom – control box) koji se nalazi na kablu.

Ovaj način punjenja preporučujemo za domaćinstva jer ne iziskuje velika ulaganja, dok u isto vreme doprinosi bezbednosti. Mana je svakako sporije vreme punjenja (oko 12h za prosečnu bateriju električnog vozila) i nemogućnost praćenja sesije punjenja.

Mod 3

AC punjači

Ovo je najzastupljeniji način punjenja i pogodan je za sve vrste instalacija. Ovaj mod punjenja je osnova svakog AC punjača. U Evropi se odvija kablom tip 2S (type 2 cable) i za razliku od moda 2 sistem zaštite je integrisan u sam punjač, ne u kabl.

Ovi punjači su takođe opremljeni sistemom za komunikaciju pomoću kojih je moguće kontrolisati i pratiti tok punjenja. Ovaj sistem je bitan jer kada se ovakav punjač poveže na platformu (Aplikacija za punjenje električnih automobila eDrive) omogućava vlasnicima punjača uvid u sve sesije i omogućava laku naplatu i nalaženje istog. Kako je za punjenje baterije električnog vozila neophodan DC napon, konverzija napajanja AC/DC se vrši u samom automobilu pomoću konvertera (onboard charger).

Bitno je naglasiti da brzina punjenja električnog automobila ne zavisi samo od snage AC punjača već i od snage konvertera u automobilu, pa se tako može desiti da punite snagom od 11kW (snaga AC/DC konvertera vašeg automobila) iako ste priključeni na AC punjač snage 22kW.

Treba napomenuti da je u modu 3 punjenja moguće puniti električni automobil snagom do 43kW ali kako je teško naći automobil koji ima konverter veći od 22kW, punjači se proizvode uglavnom za snagu između 7,4kW i 22kW.

Naša preporuka je da ove punjače koristite u svakoj prilici i na svakoj lokaciji gde vreme punjenja ne igra kritičnu ulogu. Vreme punjenja u zavisnosti od tipa automobila na AC punjaču od 22kW i za prosečnu bateriju može da varira između 2h i 10h

Mod 4

MOD 4 punjenja je karakterističan za DC punjače.

Ovaj način punjenja je karakterističan za DC punjače. Razlika u odnosu na AC punjače je u tome što se konverzija napajanja AC/DC ne vrši u automobilu (onboard charger) već u samom punjaču. To znači da priključivanjem vašeg električnog vozila na punjač dobijate svu dostupnu snagu punjača i ne zavisite više od konvertera u automobilu jer ste direktno priključeni na bateriju.

DC punjači koriste tri tipa konektora CCS, CHAdeMO i Tesla. U zavisnosti od tipa električnog automobila koji posedujete zavisi koji kabl vam je potreban. Na evropskom tržištu su najzastupljenija električna vozila koja dolaze sa CCS priključkom, dok su CHAdeMO priključci karakteristični uglavnom za neke od azijskih modela. Naravno, Tesla konektori su rezervisani za Tesla automobile.

Snaga DC punjača koje možete naći na tržištu su između 24kW i 360kW. Odluka koji DC punjač je najbolji za Vaš biznis (ovi punjači zahtevaju dosta dostupne snage na priključku pa se ne mogu koristiti u domaćinstvima) zavisi od vremena koji želite da korisnik provede na vašoj lokaciji. Tako na primer za restorane i šoping centre preporučujemo punjač do 50kW gde je vreme  punjenja do 2h, dok za benzinske stanice i prometna parking mesta preporučujemo brže punjače gde vreme punjenja iznosi između 10 i 40 minuta za prosečnu bateriju (više o tome - Biznis rešenja).

Zaključak

Bilo da kupujete električni automobil za ličnu upotrebu ili potrebe firme, ili želite da svoju poslovnu lokaciju unapredite i podignete vrednost poslovnog prostora, restorana, hotela i slično, odabiru punjača morate posvetiti dosta pažnje. Osim što možete da uštedite dosta novca korišćenjem električnog automobila, takođe možete da pospešite svoj primarni biznis ali i da zarađujete od samog punjenja kao vlasnik punjača.

Zakoračimo u svet električnih automobila zajedno

Tu smo da odgovorimo na sva Vaša pitanja, zahteve i predstavimo Vam naša kompletna rešenja.