Vrste električnih vozila

Objavljeno
28.12.2022
Vrste električnih vozila

Električna vozila (EV - Electric Vehicle) su vrsta vozila koja koriste električnu energiju kao svoj primarni izvor energije, a ne benzin ili dizel. Ova vrsta vozila postaje sve popularnijia zbog svojih ekoloških prednosti, jer tokom vožnje proizvode nultu emisiju ugljen-dioksida i mogu pomoći u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Električno vozilo se napaja baterijom koja tokom upotrebe proizvodi električnu energijukoja se koristi za napajanje električnog motora koji pokreće vozilo. Električna vozila se mogu puniti prostim priključivanjem na električnu utičnicu, ili stanicu za punjenje (punjač), a domet EV zavisi od veličine njegove baterije, efikasnosti njegovog elektromotora, kao i od tipa automobila.

Električna vozila su dostupna u različitim oblicima, uključujući putničke automobile, autobuse, pa čak i avione i postaju sve dostupnija kako se tehnologija poboljšava i smanjuju troškovi proizvodnje.

Koja sve električna vozila postoje?

Kada se kodnas kaže električna vozila, svima prvo na pamet padaju 100% električna vozilakoja svu svoju energiju dobijaju iz električne energije uskladištene u bateriji.Međutim, postoji više tipova električnih vozila (vozila sa električnim motorom):

Baterijska električna vozila ili samo električna vozila (BEV – Battery Electric Vehicle)

Ili samo električna vozila se pokreću isključivo električnim motorom, a svu energiju dobijaju iz električne baterije. Oni nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i ne proizvode nikakve štetne gasove.

Hibridna električna vozila (HEV – Hybrid Electric Vehicle)

Ova vozila imaju i električni motor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Mogu se pokretati električnim motorom, motorom s unutrašnjim sagorevanjem, ili kombinacijom oba. Električni motor se obično koristi za vožnju malim brzinama, ili za pružanje dodatne snage kada je to potrebno (obično pri kretanju uzbrdo).

Plug-in hibridna električna vozila (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Ova vozila su slična “klasičnim” hibridnim električnim vozilima, ali imaju veću bateriju koja se može puniti priključivanjem vozila na izvor električne energije. Ovo omogućava da se vozilo vozi na veće udaljenosti koristeći samo električni motor.

Električna vozila sa gorivim ćelijama (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle)

Ova vrsta vozila koristi gorivne ćelije za proizvodnju električne energije, koja se zatim koristi za napajanje električnog motora. Gorivna ćelija obično koristi vodonik kao gorivo, a jedini nusprodukt hemijske reakcije je voda.

Punjenje električnog automobila Beograd
Punjenje električnog automobila

Koja vozila mogu da se pune punjačima za električne automobile?

Jedina dva tipa vozila sa električnim motorom, koja imaju mogućnost punjenja na punjačima za električne automobile, su čisto električni automobili i plug-in hibridni električni automobili. Kao što je gore navedeno, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) imaju i bateriju i motor sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE).

Kapacitet baterije određuje domet vozila

U bateriji je uskladištena električna energija koja pokreće električni motor u vozilu, a veličina baterije određuje potpuno električni domet vozila, odnosno koliko kilometara može preći samo na struju pre nego što motor sa unutrašnjim sagorevanjem treba da se uključi. Snaga punjenja plug-in hibridnih električnih vozila je brzina kojom se baterija može puniti i meri se u kilovatima (kW).

Snaga punjenja i kako punjači utiču na snagu punjenja

Snaga punjenja PHEV-a može varirati zavisno od vrste opreme za punjenje koja se koristi (tipa punjača, ili utičnice) i mogućnosti ugrađenog punjača (ispravljača) u vozilu (onboard charger). Na primer, PHEV sa ugrađenim punjačem od 3,3 kW može se puniti maksimalnom brzinom od 3,3 kW kada je priključen na AC punjač sa priključkom tipa 2S (type 2S) iako je snaga samog AC punjača na primer 22kW. Takođe, brzina punjenja može biti i niža kada se koristi obična utičnica (više o modovima punjenja, tipovima kablova za punjenje i samim punjačima možete pogledati ovde – neka bude hyperlink ka drugom blogu).

Vožnja na struju postaje trend i kod nas

Manja baterija u cilju manje potrošnje

Uopšteno govoreći, plug-in hibridna električna vozila imaju manje baterije i manju snagu punjenja u odnosu na potpuno električna vozila (BEV) i postoji nekoliko razloga zbog čega je to tako. Svakako jedan od razloga je što manja baterija čini vozilo lakšim što može poboljšati potrošnju goriva, ali i performanse vožnje.

Manja baterija je jeftinija za proizvodnju, a kada se na to doda da vozilo takođe treba opremiti i klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (uglavnom je to benzinski motor) to sve može učiniti vozilo pristupačnijim za potrošače.

Za koga su plug-in hibridna vozila?

Plug-in hibridna električna vozila su često dizajnirana da se koriste prvenstveno za kratka putovanja, ili kao sekundarno vozilo, pa stoga nije potreban toliki kapacitet baterije kao za potpuno električno vozilo.

Međutim, veličina i snaga punjenja PHEV-a mogu se dosta razlikovati u zavisnosti od proizvođača i modela i važno je uzeti u obzir veličinu baterije i snagu punjenja kada odlučujete koji PHEV je pravi za Vas, jer će to uticati na potpuno električni domet vozila i koliko dugo je potrebno da napunite bateriju.

Kapacitet baterije - kako se računa?

Kapacitet baterije se izražava u kilovat satima (kWh), a najpopularniji modeli na tržištu plug-in hibridnih električnih vozila imaju kapacitet između 8kWh i 16kWh. Ako uzmemo u obzir da je prosečna potrošnja u električnom modu oko 20kWh na svakih 100km dolazimo do zaključka da prosečna daljina koju možete preći sa punim baterijama je između 40km i 80km.

Prednosti i mane potpuno električnih vozila?

Mana u odnosu na PHEV-a je svakako manjak alternative ukoliko ostanete na putu sa praznom baterijom, jer kod PHEV-a vožnju možete nastaviti svojim benzinskim motorom. Prednost je svakako duža vožnja na struju, jer prema podacima EU iz 2020. godine prosečan kapacitet baterije iznosi 50kWh, što znači da punim baterijama možete preći prosečno 250km.

Anatomija baterije?

Svakako, električna vozila se uglavnom prave sa baterijama kapaciteta između 20 i 100kWh i više, što Vam može pružiti autonomiju veću od 500km. Da ne ispadne da je veća količina ovih litijumskih komponenti jedina prednost, pobrinula se snaga, ili brzina punjenja električnih vozila.

Punjenje električnih vozila

Kada je električno vozilo priključeno na AC punjač sa priključkom tipa 2S (type 2S) brzina punjenja može iznositi između 3,7 i 22kW u zavisnosti od tipa automobila, tipa punjača, dostupne snage u tom trenutku, itd. (više o brzini punjenja električnog vozila možete pogledati ovde).

Punjači za električna vozila i prosečna brzina punjenja

Prosečna brzina punjenja na AC punjaču za Vaše električno vozilo verovatno će iznositi oko 11kW, što znači da će Vam za pređenih 100km sa prosečnom potrošnjom od 20kWh/100km biti potrebno nešto manje od 2 sata punjenja. Kako ovo vreme možete priuštiti sebi samo u posebnim prilikama (kod kuće, na poslu, u hotelu…) neophodno je brže punjenje koje nam omogućavaju DC punjači.

Ovi punjači se prave za snage punjenja između 30kW i 360kW (pogledajte našu ponudu – Punjači za električne automobile) što omogućava Vaš povratak na put u znatno kraćem vremenskom intervalu. Tako na primer, punjenjem na punjaču snage 150kW za svega 8 minuta punjenja možete obezbediti sebi dodatnih 100km vožnje.

Zaključak

Kao što vidite, ova tema u tekstu iznad je tek načeta, a već pruža dosta informacija, ali i dosta novih pitanja koja svaki kupac postavlja sebi kada se odluči za kupovinu električnog vozila. Iako su električna vozila i pored subvencije države i dalje skuplja od klasičnih sa unutrašnjim sagorevanjem, pružaju vam mogućnost da razliku u ceni pri kupovini istopite tokom korišćenja vozila, pre svega zbog cene pređenog kilometra. Na kraju, ali ne i najmanje važno, korišćenje ovih vozila obezbeđuje čistiji vazduh i zeleniju budućnost za sve nas i naše potomke.

Zakoračimo u svet električnih automobila zajedno

Tu smo da odgovorimo na sva Vaša pitanja, zahteve i predstavimo Vam naša kompletna rešenja.